• Deviataci

          • Deviataci

             

               Je čas zúčtovania, koncoročného hodnotenia, záverečného testovania...

            Deviataci k nemu pristúpili zodpovedne a na svoju záverečnú písomnú prácu z angličtiny sa pripravili svedomito. Čítať ich práce bolo potešením.

                „I´m proud of you, guys!!“
                                                                                        Jana Mattošová
               

          • MDD v ŠKD

          •  

            1. jún – svoj sviatok deti nášho ŠK oslávili v prírode pri ohníku. Zásoby mali riadne, pretože sa na opekačku tešili. Stretli sme sa za školou pri ohnisku, deti nazbierali drevo, pripravili svoje dobroty a opekakačka začala. Pretože nás bolo veľa a všetci naraz nemohli opekať tak sa postupne vystriedali všetky deti, poopekali si a popali všetko čo mali. Ostatné deti si zacvičili na preliezkach a zahrali futbal na ihrisku. Pokračovali sme aj v piatok  2. júna zábavnými súťažami. Deti postupne absolvovali jednotlivé stanovišťa – skok vo vreci, obuškový kráľ, beh s loptičkou, hádzanie krúžkov na cieľ. Aktivity sa deťom páčili, poriadne sa zapotili a nakoniec sme oddychovali na dekách.

             

            Alena Hlavačková, Jana Richtárechová

          • NEPZ

          •  

            Aj tento rok medzi našich žiakov zavítali dvaja nadšenci prírody, ktorý nám porozprávali o tajomstvách Kostariky. NEPZ alebo najbohatšie ekosystémy planéty Zem. Ide o výchovno-vzdelávací program, ktorý vedie žiakov od 5 – 18 rokov k pochopeniu významu divokej prírody, k vnímaniu jej ohrozenia a nutnej ochrane. Dôvodom vzniku takéhoto projektu je stále silnejšie odcudzenie človeka od prírody. Ľudia strácajú súvislosti hodnotného života, ktorý ide ruka v ruke s fungujúcim životným prostredím a pestrou biodiverzitou na Zemi. Súčasný stav životného prostredia a klimatické zmeny nás nútia k aktívnej spolupráci na ochrane prírody a kľúčom k úspechu je práve začať u detí, lebo oni budú o pár rokov rozhodovať o ochrane prírody alebo naopak o jej zničení.

                        Na dnešnom stretnutí žiaci so zatajeným dychom počúvali o dobrovoľníckej činnosti mladých nadšencov a o krásnom prostredí, pestrosti rastlinných a živočíšnych druhov v Kostarike. Na vlastné oči vidia devastovanie divočiny, pláže, moria plné plastov a  pytliactvo kriticky ohrozených a chránených druhov, vytrhnutie exotických zvierat z voľnej prírody a ich chov v klietkach, nezmyselnosť cirkusov... Dúfame, že sa im prostredníctvom takýchto pútavých, poučných a veľmi zaujímavých prednášok podarí vychovať „zeleno“ mysliacu generáciu...

            „Keď pohneme jednou jedinou vecou v prírode, zistíme, že je prepojená s celým zvyškom sveta.“    John Muir

             Mgr. Miriam Poliačiková

        • Didaktické hry k ochrane života a zdravia
          • Didaktické hry k ochrane života a zdravia

          •  

            Dnes 1.6.2023 žiaci prvého stupňa absolvovali Didaktické hry k ochrane života a zdravia v dvoch častiach – teoretická príprava v triedach a  didaktické hry vonku v prírode. Žiaci na druhom stupni absolvovali Účelové cvičenie k OZO - teoretická príprava je rozdelená do troch častí – Zdravotná príprava, Riešenie mimoriadnych udalostí, Pohyb a pobyt v prírode. Praktickú časť žiaci absolvovali na školskom ihrisku, kde prešli piatimi stanovišťami: ošetrenie otvorenej zlomeniny, oživovanie figuríny, určovanie svetových strán v prírode, potrápili sa pri určovaní bylín a korenín a posledné stanovište bolo venované improvizovaným ochranným prostriedkom. Po splnení všetkých úloh sa jednotlivé triedy presunuli na priehradu a napokon sa šťastne vrátili späť do školy.

        • Matematický klokan
          • Matematický klokan

          • Úlohy najväčšej medzinárodnej žiackej súťaže Matematický klokan rieši každoročne niekoľko miliónov žiakov v 85-tich krajinách po celej zemeguli. Na našej škole sa tento rok s klokanovskými úlohami popasovalo 46 detí z prvého aj druhého stupňa a z nich bolo 12 úspešných. Najlepšie sa darilo žiačke Zojke Adamovičovej z 3.A, ktorá mala 100%-nú úspešnosť a vo svojej kategórii tak dosiahla 98,7 % (percentil). Ďalší žiaci, ktorí získali Diplom úspešného riešiteľa boli:

             

            Zoja Adamovičová   3.A      98,7 %            Samuel Rácz             1.A      86,5 %

            Zoja Stanková           2.A      90,0 %            Adam Zajac              1.A      86,5 %

            Lukáš Mačas             7.A      89,1 %            Ján Macko                8.A      85,0 %

            Andrej Vereš            8.A      87,7 %            Jaroslav Viktorín      7.A      84,6 %

            Dávid Biras               9.A      87,6 %            Ela Striežencová       5.A      81,5 %

            Adam Kováč             1.A      86,5 %            Jakub Zigiň               2.A      80,0 %

             

            Úspešným riešiteľom gratulujeme a všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme! Tešíme sa zas o rok!

             

        • ÚTULOK OZ BÁNOVSKÍ CHLPÁČI
          • ÚTULOK OZ BÁNOVSKÍ CHLPÁČI

          •  

            Dora, Sky, Yoshi, Daro, Fred, Rocky, Ema, Bojar, Beny, Kira, Darwin a iné – to sú mená psíkov, ktorí väčšinou ľudskou nedbanlivosťou skončili v útulku. Keďže sa hovorí, že pes je najlepším priateľom človeka, rozhodli sme sa spolu so žiackou radou a Simonkou Machalovou z 5.A triedy vyhlásiť v našej škole zbierku pre tieto opustené zvieratká. Vieme, aké ťažké a náročné je takýto útulok spravovať. Vyzbierané hračky, granule, konzervy, salámy, vodítka a iné užitočné veci sme dnes 31.5. zaniesli s piatakmi do útulku, kde sme psíkov a rozkošné mačiatka videli naživo.

            Ďakujeme všetkým rodičom a žiakom, ktorým zvieratká nie sú ľahostajné a prispeli do našej zbierky pre útulok.

            Je nepopierateľné, že práve tieto nemé stvorenia robia naše životy krajšími a neraz sa vďaka nim stávame lepšími ľuďmi...

            Mgr. Miriam Poliačiková, žiacka rada, Simonka Machalová

        • ZOO BOJNICE
          • ZOO BOJNICE

          •  

            Žiaci 5.A a 6.A triedy spolu s pani učiteľkami využili pekné a slnečné  počasie na exkurziu. V pondelok ráno 29.5.2023 sme nastúpili do autobusu, pohodlne sa usadili a plní očakávaní sme sa vydali na cestu do Bojníc.

            Naše prvé kroky viedli do MÚZEA PRAVEKUje to najvzácnejšia lokalita sídla neandertálskeho pračloveka na území Slovenska. Nachádza na pôvodnom mieste, ktoré v praveku neandertálci osídlili, zaujímavou formou približuje ich život: aké kamenné nástroje si dokázali vyrobiť, čo jedli, aké lovili zvieratá, čo si obliekali, ako si delili v pravekej tlupe prácu, aby prežili... Po zaujímavej prednáške boli pre žiakov pripravené praveké tvorivé dielne, kde museli dokázať nielen svoje vedomosti, ale i zručnosti.

            Naša cesta pokračovala do ZOO, kde nás čakala pracovníčka, ktorá nás previedla po ZOO - žiaci sa naučili, že poslaním Národnej ZOO je nie len zábava a rekreácia, ale plnia aj funkcie záchytného centra, spravujú rehabilitačnú stanicu, vzdelávajú v oblasti ochrany životného prostredia. Po programe sme sa občerstvili a presunuli sa na SOKOLIAROV – ich cieľom je pomôcť dravcom v ich zápase o prežitie, nielen chovom, ale aj propagáciou, približovaním ich krásy, dokonalosti, propagovaním sokoliarstva ako najstaršieho spôsobu lovu, ale aj výchovou detí aj mládeže vo vzťahu k prírode, no a v neposlednom rade aj samotnou ochranou dravcov, ich rehabilitáciou a výskumom. V tom im pomáha aj symbol OROL - vedeckým menom AQUILA, ktorý pre svoju krásu a schopnosti je často nazývaný aj kráľom zvierat.

            Posledné naše kroky viedli do nákupného centra KORZO v Prievidzi. Po krásnom dni plnom nových zážitkov sme sa šťastne vrátili domov.

             

            Mgr. Miriam Poliačiková, Mgr. Monika Jokalová, Zuzana Kubrická