• Medzinárodný deň školských knižníc
          • Medzinárodný deň školských knižníc

          •  

               V pondelok 24.10.2022 sme v našej škole oslávili Medzinárodný deň školských knižníc. Prvýkrát ho vyhlásila Dr. Blanche Wools, prezidentka asociácie školského knihovníctva a pripomína sa od roku 1999 každoročne štvrtý októbrový pondelok.
               Tento rok k nám pri tejto príležitosti zavítali pracovníčky Mestskej knižnice, ktoré sa v našej školskej knižnici venovali žiakom prvého stupňa. Pri príležitosti stého výročia narodenia spisovateľky Eleny Čepčekovej pracovali deti s ukážkou jej knihy Kiki a Miki. Po vypočutí ukážky pracovali v tímoch na rôznych úlohách, za splnenie ktorých získali odmenu v podobe záložiek do knihy.
              

            Tento školský rok sme pre žiakov II. stupňa pripravili aktivity, ktoré boli zamerané na oboznámenie sa s takými knihami z našej školskej knižnice, ktoré žiaci nemali možnosť čítať v predchádzajúcich rokoch.

            Zvolili sme takú formu na oboznámenie s týmito knihami, ktorá preverila nielen ich vedomosti, ale aj pohotovosť, analytické myslenie a tiež manuálne zručnosti.

            Vyučujúce si pre každý ročník pripravili úlohy k dvom titulom (jedna kniha zvlášť pre chlapcov a zvlášť pre dievčatá alebo aj pre zmiešané skupiny), žiaci pracovali v skupinách. Pre každú skupinu vyučujúce pripravili tvorivé a zábavné úlohy (tajnička, latovka, bludisko s úlohou v jeho strede, poskladať z novín papierovú čapicu, tvorba synoným, obrázkové hlavolamy,...) po vyriešení ktorých sa zoskupili riešenia jednotlivých úloh a na ich základe vyberali knižný titul, ktorý zodpovedal vyriešeným indíciám. Po odhalení správnej knihy  z nich žiaci čítali krátke ukážky.  Niektorých žiakov knihy zaujali a prejavili záujem o ich požičanie v školskej knižnici. Toto bol aj náš zámer- vzbudiť zaujímavými knihami u žiakov záujem o čítanie beletrie a postupne vytvoriť u nich trvalý vzťah ku knihám.

                                                                    Jana Mattošová, Danuša Čačková

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          •  

            Každoročne sa žiaci našej školy zapájajú do školských kôl rôznych olympiád. Rovnako tomu bolo aj teraz. 13. októbra 2022 sa uskutočnilo online školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Počas 35 minút si traja ôsmaci a siedmi deviataci overili svoje vedomosti v online teste, ktorý bol zameraný na prácu s textom a čítanie s porozumením. V druhej časti olympiády si žiaci vyskúšali transformáciu textu do iného žánru a v tretej časti si okrem vlastnej tvorby vyskúšali aj prednes príhovoru. Po vyhodnotení všetkých troch častí olympiády boli najlepší žiaci odmenení diplomom. Najlepšia riešiteľka Laura Jarolínová z 9.A zároveň postupuje do okresného kola a my jej budeme držať palce. 

            Mgr. Monika Jokalová

        • Aktivity v ŠKD
          • Aktivity v ŠKD

          •  

            19.10. sme jesenú výstavu pod názvom: PLODY NAŠEJ ZÁHRADY ukončili celoklubovou aktivitou.

            Deti skladali popletenú zeleninu, zoznámili sa s novým kamarátom Hamčom, chlapcom, ktorý mal nezdravý životný štýl a checli mi pomocť.

            So zaviazanými očami, hmatom a čuchom určovali ovocie a zeleninu.

            No a to najlepšie nakoniec, ochutnávka ovocia, zeleniny a domácich ovocných štiav.

            Každý si pomaškrtil a urobil niečo pre svoje zdravie.

            Alena Hlavačková

          • LESNÉ PLODY

          •  

            Na hodinách Biológie sa so žiakmi 5. ročníka  venujeme téme Les – lesné plody. Jednu hodinu sme venovali vychádzke do prírody, kde sme sa o prírode porozprávali, spoznávali sme rozdiely medzi bylinou – drevinou, listnatými a ihličnatými stromami. Nakoniec sme sa rozhodli zhotoviť výrobky z jesenných plodov. Pri výrobe žiaci zapojili svoju kreativitu a fantáziu, o čom svedčia aj krásne výrobky...

            Mgr. Miriam Poliačiková

             

          • Predškoláci v našej knižnici

          •  

               Vo štvrtok 20.októbra 2022 k nám opäť zavítali deti z predškolského oddelenia Materskej školy Severka. V žiackej knižnici ich čakala víla, s ktorou sa premenili na zvieratká, zaspievali si. Z pomyselného „Spievankova“ ich naši ôsmaci zaviedli aj do „Matematikova“ a „Slovenčinova“, kde pri rôznych aktivitách   deti predviedli svoju šikovnosť a schopnosť sústrediť sa, zabavili sa pri nosení kníh na hlave. Víla ich snahu ocenila sladkou odmenou a pamätným listom.
                                                                             Jana Mattošová
             

        • Múzeum holokaustu v Seredi
          • Múzeum holokaustu v Seredi

          • Deviataci ZŠ Školská navštívili 11. októbra Múzeum holokaustu v Seredi. Toto múzeum vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora. Tábor bol zriadený 30. septembra 1941 spočiatku ako pracovný, neskôr však plnil úlohu koncentračného tábora. Pozostával z viacerých manufaktúr, ktoré vyrábali stolárske výrobky, hračky, odevy, .V tábore fungovala i nemocnica, či škola. Sústreďovali sa tu osoby, ktoré mali byť deportované do nacistických vyhladzovacích táborov, najmä do Osvienčimu v Poľsku. Posledný transport opustil Sereď 31. marca 1945 do Terezína. Celkovo bolo v tábore 16 000 ľudí, z ktorých bola väčšina vyvraždená.

            Múzeum autenticky zobrazuje tragické obdobie na Slovensku počas druhej svetovej vojny. Sú tu vystavené dobové dokumenty, fotografie aj predmety, ktoré súvisia s prenasledovaním Židov na Slovensku a múzeum slúži ako pamätník zavraždeným Židom. 

            Žiakov hneď na začiatku návštevy zaujala výpoveď preživšej z tohto koncentračného tábora. Postupne žiaci prechádzali barakmi, budovami, s množstvom príbehov, mien, fotografií, predmetov. Jedným z vystavených artefaktov bol dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. Fotografie, slamené matrace, kde ľudia čakali na svoje transporty, keramické topánky uložené tak ako Židia nahusto vedľa seba i za sebou kráčali smerom do vagóna, rozprávanie bánovčanky p. Šikovej, popis Bartolomejskej noci, keď boli väzni vyhnaní von o desiatej večer s príkazom utekať a surovo bití, úspešný útek Vrbu a Wretzlera z Koncentračného tábora Auschwitz - Birkenau, ktorí tak podali svedectvo o masovom vraždení, nenechali nikoho ľahostajným a žiaci neveriacky počúvali. Súčasťou exkurzie bola aj odborná prednáška , do ktorej sa žiaci aktívne zapájali a ukázali svoje vedomosti. 

            Zo Serede sme sa zastavili v obchodnom centre Mlyny v Nitre. Veď aká by to bola exkurzia bez nákupov?! Bol to krásny deň, ktorý slušným a vzorným správaním strávili naši deviataci spolu a veľa sa dozvedeli. 

             

            Ing. Mgr. Anna Sekáčová

            Mgr. Monika Varhaníková

             

          • PROGRAMOVANIE S OZOBOTMI

          • Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou a v našej škole sme mohli privítať OZOBOTOV. 7.októbra 2022 našu školu navštívila lektorka Zuzka z občianskeho združenia AJ TY v IT, aby dievčatám z V.A a VI.A pomohla odhaliť možnosti nových technológií prostredníctvom naprogramovania malého šikovného robota – OZOBOTa. Počas bezplatného praktického workshopu si dievčatá mali možnosť vyskúšať rôzne úlohy, ako je naprogramovať cestičku, ktorá vedie k vyslobodeniu princeznej, či ako roztočiť koliesko pre škrečka. Na záver sa roboty poprevážali po uliciach mesta, ktoré pre ozobotov naprogramovali dievčatá.

            Mgr. Daniela Igazová

          • Hrdina remesla

          •  

            Dňa 6.10.2022 sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili exkurzie pod názvom Stredoškolák – Hrdina remesla. Ide o výstavu stredných škôl z trenčianskeho kraja, ktorá má vytvoriť vhodnú príležitosť pre propagáciu stredných odborných škôl, gymnázií a iných vzdelávacích inštitúcií. Priamou prezentáciou zároveň sprostredkovať žiakom ZŠ informácie o možnostiach ich ďalšieho štúdia. Výstava sa konala na výstavisku  EXPO center v Trenčíne. Výstavu slávnostne otvoril predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Výstava stredných škôl je zameraná na prezentáciu SŠ v rôznych oblastiach, ako strojárstvo, elektrotechnika, energetika, stavebníctvo, chémia, drevárstvo, nábytkárstvo, odevníctvo, sklárstvo, umenie, poľnohospodárstvo a iné.  Výstava má za úlohu nielen prezentovať konkrétne školy, ale aj výhody systému duálneho vzdelávania. 

            Prajem našim deviatakom, aby si našli svoje vysnívané stredné školy...

            „Vzdelanie je najsilnejšia zbraň, ktorú môžete použiť, aby ste zmenili svet“  Nelson Mandela

            Mgr. Miriam Poliačiková

        • Netradičná hodina telesnej výchovy na 1.stupni
          • Netradičná hodina telesnej výchovy na 1.stupni

          • Chlapci 1.-4.ročníka zažili netradičnú hodinu TSV, ktorú viedol Tomáš Paško - tréner Bánovského basketbalového klubu. Pohybové aktivity s využitím basketbalových lôpt, krúžkov, kuželiek s prvkami súťaživosti rozohriali a rozpohybovali všetkých chlapcov a dievčatá ich z lavičiek so záujmom sledovali a povzbudzovali. Ich pohybové výkony boli odmenené sladkosťami a pochvalou. Deti mali zážitok z prítomnosti maskota Krtka, ktorý ich motivoval a povzbudzoval k výkonom. Trénerovi počas hodiny pomáhal náš žiak - Jakub Vaško - úspešný basketbalista. Bánovský basketbalový klub týmto pozýva do svojich radov chlapcov 1. -4.roč. ZŠ, ktorý majú záujem o basketbal. Podrobnejšie informácie získajú rodičia na t.č. 0918215085. Vedenie školy a pedagógovia TSV 1.st. poskytli vyučovaciu hodinu so zámerom vytvoriť priestor pre pohybovo nadané deti so záujmom pre tento šport v meste. Naša škola sa môže popýšiť žiakom, ktorý venuje voľný čas športu - basketbalu a dosahuje v ňom výborné výsledky. Jakub, prajeme Ti veľa úspechov!

          • Európsky týždeň športu v ŠKD

          • Do "Maratónu cvičení " sa zapojili aj deti z nášho školského klubu. Zasúťažili si v olympijských disciplínach na X-boxe, prebehli sa na Šarkaniáde a v piatok ukončili týždeň pohybovými aktivitami na chodbe školy. Pani vychovávateľky pre nich pripravili štafety na fitloptách, hru " Cola, Fanta, Sprite" a zaskákali si aj na švihadlách a šachovnici. Hlavačková A., Richtárechová J.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Európsky deň jazykov sa oslavuje už 21 rokov vždy 26. septembra. Na našej škole si tento deň každoročne pripomíname. Tento školský rok sme mu venovali niekoľko vyučovacích hodín. Žiaci diskutovali prečo sa vlastne cudzie jazyky učíme. Hodiny boli plné aktivít, žiaci tvorili, farbili, strihali, vyhľadávali informácie o jednotlivých krajinách, navzájom spolupracovali. Spoznávali nové krajiny, nové jazyky, rozmanitosť rečí a kultúr. Hodiny boli zábavné a poučné.

            Mgr. Monika Varhaníková 

            Mgr. Jana Mattošová