• Halloween
          • Halloween

          • Záver mesiaca október znamená pre žiakov radosť a oddych, lebo si užijú jesenné prázdniny. Rovnako sa v tomto čase tešia aj na tekvičkové a halloweenske oslavy. Na hodinách anglického jazyka sme sa venovali kreatívnej tvorbe na tému Halloween. So žiakmi sme sa porozprávali o tomto starom keltskom sviatku a naučili sa veľa nových slovíčok. 

            Prváčikovia vyrábali duchov z krepového papiera, druháci tekvičky a pavúkov z farebného papiera. Šikovní tretiaci vyrobili strašidielka z papierových roliek. Piataci urobili farebných netopierov a siedmaci vyrobili tekvičky so sviečkou. Ôsmaci a deviataci si potrápili svoje hlavičky pri lúštení halloweenskych krížoviek a osemsmeroviek. Šiestaci robili tekvičky a potom pokračovali v oslave a súťažiach na vlastnej halloweenskej party.

            Žiakov tvorivá práca veľmi bavila. Tešili sa z vydarených strašidielok.

             

            Mgr. Monika Varhaníková

          • Deň jablka

          •  

            Jablko. Sladké, šťavnaté, červené...V duchu jabĺčka sa nieslo aj naše vyučovanie. Deti v skupinkách počítali jabĺčkové príklady, riešili jabĺčkové slovné úlohy, tvorili slovné rodinky, hádanky preverili ich slovnú zásobu....Z papiera vytvorili krásne červené jabĺčka a nechýbala ani ochutnávka jabĺk. Deti sa aktívne zapájali do zábavných aktivít a učili sa vzájomnej spolupráci.

            Mgr. Magdolenová Renata

          • Láska je strašne bohatá, láska tá všetko sľúbi a ten čo ľúbil sklamal sa a ten čo sklamal ľúbi.“ - tieto úžasné slová, ktoré napísal básnik Miroslav Válek v básni Jesenná láska, sa mnohým ľuďom hlboko vryli do srdca.

          • Láska je strašne bohatá, láska tá všetko sľúbi a ten čo ľúbil sklamal sa a ten čo sklamal ľúbi.“ - tieto úžasné slová, ktoré napísal básnik Miroslav Válek v básni Jesenná láska, sa mnohým ľuďom hlboko vryli do srdca.

            Všetko je dnes zrazu inak. Zo stromov padá lístie, rýchlo sa stmieva, zobúdzame sa často s melanchóliou v duši. Deti ako to lístie odišli z domu, majú vlastný život. Priatelia sú kdesi preč. Asi takto to cíti veľa ľudí vo vyššom veku, mnoho seniorov. Staroba je obdobím života, v ktorom by mal pokračovať rozvoj ľudskej osobnosti. K tomu obdobiu života sa nie raz pridávajú aj choroby, bolesti tela i duše. Sú starší ľudia, ktorí už potrebujú cudziu pomoc, ale aj oni majú právo na život, na lásku. Aj oni dali kus zo seba iným. Možno ten, koho milovali, už nežije, možno nemali deti. Nemá im kto vrátiť lásku, ktorú roky rozdávali.

            Mesiac október je mesiac úcty k starším. Každý z nás má nielen 31 dní na to, aby vyjadril svoju úctu k šedinám. Aby vrátil kúsok lásky svojim rodičom, aby potešil pekným slovom starú mamu, dedka.

            Obzrite sa okolo seba, či vo vedľajšom byte nežije starý opustený človek, alebo či nestretávate staršieho človeka, ktorý sklonený pod ťarchou prežitého života si nosí svoju nákupnú tašku. Zastavte sa, venujte vľúdne slovo tomuto človeku a s dobrým pocitom kráčajte ďalej. Dotyk ruky, objatie, stačí tak málo. Venujte kúsok svojho času niekomu vo svojom okolí, niekomu, kto to potrebuje.

            So žiakmi našej školy sme si aj my pripomenuli Mesiac úcty k starším, pripravili sme si krátky hudobný program, žiaci s pani učiteľkami Bačkovou a Varhaníkovou vyrobili krásne pozdravy a spolu s malým darčekom v podobe kvetov sme 25. 10. 2023 navštívili Domov sociálnych služieb na Textilnej ulici v Bánovciach nad Bebravou. Dúfame, že sme našich seniorov potešili a aspoň takto spríjemnili ich jeseň života.

            Mgr. Monika Jokalová

          • Okresné kolo v malom futbale

          • Dňa 19. 10. 2023 sa konalo okresné kolo v malom futbale mladších žiakov na ihrisku s umelou trávou na Spartaku. Školy boli rozdelené do 2. skupín. Naši futbalisti odohrali 4 zápasy, v ktorých dva prehrali  so ZŠ Partizánska 3 : 0  a  ZŠ Rybany 4 : 2.  Dva zápasy  remizovali so ZŠ Duklianska 2 : 2 a ZŠ Zlatníky tiež 2 : 2. Aj keď na postup do finále to nestačilo, chlapci podali pekný bojovný výkon.

            Školu reprezentovali žiaci 5. a 6. ročníka: 

            Dominik Kováč, Dávid Valach, Michal Bereš, Jakub Zajac, Stanislav Kapša, Jakub Jurčík , Aleš Marko, Jakub Chuťka

            Ďakujeme chlapcom za peknú reprezentáciu školy.

            Mgr. Magdolenová R.

          • Predškoláci a svet rozprávok

          •  

            V pondelok 16.10. k nám prišli škôlkari - budúci prváci z MŠ Severka. V 4.A ich privítali rozprávkové bytosti Janko, Marienka a Ježibaba. Preniesli ich do sveta rozprávok, v ktorom plnili rôzne úlohy. Za svoju pozornosť, vedomosti a šikovnosť boli odmenení sladkým medovníčkom z perníkovej chalúpky.

            Mgr. Marta Janečková

          • V zdravom tele zdravý duch

          • V zdravom tele zdravý duch je výrok, ktorý používali už starí Gréci. Človek sa naozaj cíti dobre, keď je zdravý. A to nielen po fyzickej, ale i psychickej stránke. K tomu určite dopomáha pohyb a šport. Aj preto v utorok 17. októbra pokračovali preventívne aktivity pre žiakov druhého stupňa vo veľkej a malej telocvični našej školy. 

            Chlapci si zahrali futbal. Dievčatá skákali na malých trampolínach, zahrali si bedminton, vybíjanú, prehadzovanú. Zapojili sa aj pani učiteľky :) Športové výkony žiakov sprevádzal smiech, dobrá nálada a kamarátske povzbudzovanie. Všetci žiaci boli odmenení sladkosťami a diplomom. Tešíme sa na ďalšie aktivity.

            Mgr. Monika Varhaníková, Mgr. Marta Šišmišová, Mgr. Renáta Magdolenová, Mgr. Danuša Čačková

          • Netradičná  hodina dejepisu

          •  

            Žiaci 6.A triedy Základnej školy Školská pod vedením p.uč. Sekáčovej sa na chvíľu preniesli  do najstaršieho a najdlhšieho obdobia ľudských dejín – do praveku.  Počas dvoch vyučovacích hodín dejepisu si pripravovali  vlastný praveký predmet alebo praveké obydlia, ktoré mali následne odprezentovať  a vysvetliť svojim spolužiakom.  Hlavné informácie sa týkali doby, z ktorej predmet pochádza, z akého materiálu je predmet vyrobený, ako sa predmet používal a ako prebiehal samotný proces výroby. Žiaci sa živo zaujímali o jednotlivé výrobky, prezentujúcim kládli  zaujímavé otázky. Hodina prebiehala vo veľmi živej a príjemnej atmosfére. Žiaci sa presvedčili, že ľudia v praveku boli veľmi zruční, dokonale poznali prírodu a vedeli  ju využívať.                                   Ing.Mgr. Anna Sekáčová

          • Jesenná výstavka tekvičiek

          • Od 9.10.2023 sme si mohli v našej škole pozrieť výstavu tekvičiek, ktorú pripravili pani vychovávateľky v spolupráci s rodičmi a deťmi.

            V našom klube prebiehala súťaž o najkrajšiu tekvičku.

            Dňa 13.10.2023 sa deti na celoklubovej aktivite dozvedeli, ktorá tekvička bola vyhodnotená ako najkrajšia. Všetky tekvičky, prinesené na výstavu, boli odmenené. Prvé tri si odniesli aj diplom. Chceme sa poďakovať všetkým rodičom a deťom, ktorí sa zapojili do súťaže. Poďakovanie patrí aj deťom, ktoré hlasovali v súťaží.

            Bc. Jana Richtárechová, Zuzana Kubrická

          • Stroj času

          • 12. 10. žiaci 1. - 4. ročníka sa zúčastnili v MsKS divadelného predstavenia Stroj času v podaní hercov z divadla Actores z Rožňavy. Zoznámili sa s dobrodruhom Leonardom, ktorý zostrojuje stroj času a stretáva bytosti zo sveta fantázie: baróna Prášila, princeznú Bianku, Jacka Sparrowa, klobúčnika z krajiny zázrakov i čarodeja Kardaua. Nielen dej plný nečakaných zápletiek, komických situácií a veselých pesničiek bol zaujímavý, ale i stroj času, ktorý sa naparoval, fučal, vydával zvuky, dymil a svetielkoval  si získal veľkú pozornosť detí.

          • V zdravom tele zdravý duch

          • Naša škola každý rok organizuje z transferov mesta projekt preventívnych aktivít. Tento školský rok projekt odštartovali žiaci prvého, druhého, tretieho a štvrtého ročníka. A tak sa vo štvrtok 12. októbra zaplnili v našej škole priestory veľkej a malej telocvične žiakmi, aby ukázali a preverili si svoju športovú zdatnosť. Všade sa ozývalo vzájomné povzbudzovanie, či pokrik na znak úspechu.

            Vo veľkej telocvični žiaci zdolávali prekážkovú dráhu. Bežali slalom, preskakovali, podliezali, hádzali loptičkou, strieľali do bránky.

            V malej telocvični skákali na malých trampolínach, hádzali loptou na basketbalový kôš, medicinbalom do diaľky. Všetci trénovali svoju výdrž, presnosť a športovú zdatnosť. Každé družstvo bolo odmenené diplomom a každý žiak sladkou odmenou. 

            Všetci zúčastnení žiaci si aktivity naozaj užili, výborne sa zabavili a v rámci fair play zdravo zašportovali. Ukázali veľké nadšenie, obrovskú snahu a už teraz sa tešia na ďalšie preventívne aktivity.

             

            Mgr. Renáta Magdolenová, Mgr. Marta Šišmišová, Mgr. Monika Varhaníková 

             

          • CEZPOĽNÝ  BEH

          •  

            Dňa 5.10.2023 sa konalo  okresné kolo v cezpoľnom behu v mestskom parku v Bánovciach nad Bebravou, ktoré usporiadalo CVČ. Do súťaže sa zapojilo vyše  100 žiakov z 11 okresných základných škôl. Našu školu reprezentovalo 11 žiakov s nasledovnými výsledkami.

            Mladšie žiačky( 5.-7.ročník):

            • Paulína Krchníková – 11.miesto
            • Ela Striežencová – 12.miesto
            • Ella Horáčková – 14.miesto

             

            Staršie žiačky (8.-9. očník):

             

            • Nikola Reisová – 12.miesto
            • Aneta Joneková- 14.miesto

             

            Mladší žiaci( 5.-7. ročník)

             

            • Aleš Marko – 14.miesto
            • Oliver Hoos- 21.miesto
            • Martin Petrlík- 22.miesto

             

            Starší žiaci (8.-9.ročník):

             

            • Michal Dian- 19.miesto
            • Marek Tekula- 20.miesto
            • Kristián Beniak- 23.miesto
               

            Pekné výsledky dosiahli dievčatá- družstvo mladších žiačok obsadilo krásne 5. miesto a družstvo starších dievčat 6. miesto .

            Ďakujeme všetkým žiakom za reprezentáciu školy .

             

            Mgr. R. Magdolenová

             

          • Včielka Meduľka

          • Ešte v máji sa žiaci našej školy opäť zapojili do medzinárodnej súťaže Včielka Meduľka  - Pčelica Medulica, ktorú organizovala Základná škola kráľa Tomislava Našice v Chorvátsku, v spolupráci s inštitúciou ISEA.eu. Do súťaže bolo poslaných viac ako 500 výtvarných, literárnych a iných kreatívnych prác o včielkach a ich produktoch z Chorvátska, Slovenska, Maďarska, Nemecka, Srbska, Švajčiarska, Anglicka, Talianska, Rumunska, Ukrajiny a Ameriky. Za včeličky, ktoré zhotovili šikovné prvácke ručičky získali už súčasní druháci čestné uznanie a milé odmeny. Potešili a ďakujeme.