• Rozlúčkové dopoludnie

          • "Niečo sa končí, niečo sa začína..."spieva sa v známej pesničke. Aj štvrtáci posledným dňom školského roka ukončia primárne vzdelávanie a od septembra sa z nich stanú druhostupniari. "A budeme mať rozlúčku?", bola najčastejšia otázka, ktorú som v júni od detí dostávala. Tak sme sa v predposledný deň vo 4.A lúčili. Aby bol každý spokojný, prestriedali sme rozprávanie, tancovanie, stihli sme si aj zašportovať v telocvični a počas zábavnej hry s fľašou niektorí prejavili svoju odvahu, iní sa dozvedeli o sebe pravdu. 

            Vďaka obetavým a šikovným mamičkám nechýbalo ani občerstvenie. Napečené "nanuky" do ruky a osviežujúca torta nielen úžasne vyzerali, ale i vynikajúco chutili. O prekvapenie tiež nebola núdza. Živá kytica venovaná so zarecitovanou básňou vystriedala orginálna medovníková kytica a ďalšie darčeky. 

            Ďakujem všetkým rodičom nielen za dnešný deň, ale najmä za 4 roky výbornej spolupráce, za dôveru a možnosť učiť Vaše deti. 

            M. Šišmišová

          • Čítam, čítaš, čítame

          •  

            Čítam, čítaš, čítame bola čitateľská súťaž v 2.A. Naši druháci počas celého školského roku čítali knihy. Prečítanú knihu priniesli do školy a prezentovali ju. Čítanie prinieslo ovocie, lebo všetci žiaci sa veľmi zdokonalili v čítaní. Ďakujem rodičom, ktorý podpisom potvrdili, že kniha je prečítaná.

            Vyhodnotenie:

            1.miesto Andrej Čahoj

            2.miesto Alex Kašička

            3.miesto Shania Antalová

            Milí moji druháci, želám Vám prázdniny plné zábavy a smiechu. Naďalej čítajte.

            Mgr. Janečková

          • Čítame s Osmijankom

          • Čítame s Osmijankom je celoslovenská čitateľská súťaž zameraná na rozvoj čitateľskej gramotnosti žiakov. Učí deti láske ku knihám a k čítaniu. Do jej 18. ročníka sa zapojili aj štvrtáci našej školy. Od jesene do konca apríla riešili súťažné kapsičky, v ktorých predviedli svoju fantáziu, tvorivosť, dotvárali príbehy a pracovali s encyklopédiou. Žiaci spoznali zaujímavé knižné tituly, v ktorých zistili, že priateľstvo nepozná hranice, že domov nepotrebujú len ľudia, ale aj zvieratá a tiež o smútku, ktorý cítime, keď nás niekto opustí.

            28.6. Mestská knižnica Ľ. Štúra pre všetkých zapojených žiakov pripravila zábavné vyhodnotenie. Tímy zapojených škôl si zmerali sily v literárnom kvíze a na záver Osmijanko rozdal darčeky aj jednotlivcom.

            Dúfame, že aj táto súťaž podnietila deti k pravidelnému čátaniu detskej literatúry a aj naďalej budú navštevovať   MsK Ľ. Štúra.

             

            Magdolenová R.

          • Krok za krokom vo finančnom vzdelávaní

          • Naša škola sa zúčastnila projektu  “*Krok za krokom vo finančnom
            vzdelávaní“.* Cieľom projektu je rozvíjať schopnosť žiakov orientovať sa vo
            sfére peňazí, prijímať finančné rozhodnutia a  vedieť hospodáriť s peniazmi
            v každodenných životných situáciách. Tento finančno-vzdelávací projekt je
             realizovaný za pomoci európskych štrukturálnych a investičných fondov.

            Na seminároch sa zúčastnili  žiaci 9. ročníka. Tí mali možnosť precvičiť
            nielen znalosti v základných pojmoch bankovníctva a poisťovníctva, ale i
            rozšíriť vedomosti o základné ekonomické pojmy, vyriešiť príklad
            zostavenia  rodinného rozpočtu a pochopiť  základné princípy investovania.
            Žiaci ocenili hravú formu výučby – nielen prednášanie, ale i rôzne súťaže,
            skupinovú prácu, prezentácie svojich názorov i diskusiu na aktuálne
            ekonomické témy.

            Merateľným ukazovateľom  úspešnosti seminárov by mohla byť úspešnosť
            výstupných testov, ktorá sa po ukončení seminárov pohybovala na úrovni
            82% (vstup
            55%) Z toho možno odvodiť fakt, že tí, ktorí sa rozhodli prednášku vnímať,
            si cieľové základné poznatky odniesli:)))

        • Oznam pre zákonných zástupcov –preberanie  AG samotestov
          • Oznam pre zákonných zástupcov –preberanie  AG samotestov

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že v utorok 28.06.2022 v čase od 8,00h do 16,00h zabezpečíme odovzdanie  5ks AG samotestov na žiaka. Sú určené pre žiakov, ktorých rodičia nahlásili záujem začiatkom júna 2022. Prebratie Ag samotestov potvrdíte podpisom na preberacom protokole. Antigénové testy sú určené pre žiakov v školskom roku 2022/2023 pri opätovnom výskyte COVID-19.

        • Siedmaci a ôsmaci spolu na výlete
          • Siedmaci a ôsmaci spolu na výlete

          • Záver školského roka si žiaci vychutnávajú ako sa patrí, teda aj koncoročnými výletmi. Siedmaci a ôsmaci našej školy si po víkende dopriali ešte deň oddychu, zábavy, zážitkov a upevňovania kamarátstiev. Vybrali sa autobusom do Lednických Rovní. Sklárne Rona v tomto mestečku boli zaujímavou ukážkou kvalitnej ručnej práce a modernej strojovej výroby. Žiakov prekvapil hluk, teplo, zručnosť, trpezlivosť a opatrnosť pracovníkov. Veď vytvarovať fúkaním poháre, aby boli rovnaké, nie je jednoduché. Ozdobiť okraj pohára zlatým pásikom vyžaduje pevnú ruku. Obsluhovať stroj, ktorý pracuje s roztaveným sklom pri teplote 50 stupňov aj v lete chce riadnu výdrž. Neporozbíjať vyrobené kúsky chce riadnu opatrnosť. Odmenou sú potom skutočne kvalitné a jedinečné kúsky. Na porovnanie, pri ručnej výrobe sa vyrobí 500 ks pohárov za osem hodín smeny a pri strojovej výrobe je to až 12 000 ks. Šikovní programátori dokážu stroje nastaviť tak, aby do skla vygravírovali rôzne tvary. Firma nemá žiaden odpad, keďže kazový alebo rozbitý výrobok sa znova roztaví a použije vo výrobe.

            Každá skupinka žiakov mala svojho odborného sprievodcu, ktorý ukázal a vysvetlil výrobný proces pohára či vázy. V múzeu spoločnosti Rona mohli žiaci obdivovať dizajnérske kúsky obrovskej hodnoty. 

            Autobusom viedla naša cesta ďalej k hradu Lednica. Tu si žiaci hrad - zrúcaninu popozerali a zmapovali aj blízke okolie. Našli Katarínkin prameň, ku ktorému sa viaže povesť o panne, ktorá vyskočila z hradu a uchránila tak svoju nevinnosť pred hradným pánom. 

            A potom hurá do nákupného centra Max v Trenčíne. Žiaci dostali vytúžený rozchod na nákupy. Neskôr už všetci sedeli v kine a relaxovali. Vychutnali si animovanú komédiu "Smradi", ktorá ukázala, že robiť dobré skutky môže byť niekedy poriadna drina. 

            Počasie bolo ukážkové, správanie žiakov vzorné a slušné, čo vyzdvihli aj naši sprievodcovia v sklárňach Rona, rovnako i náš skvelý pán šofér autobusu. Plní zážitkov, s nákupmi, suvenírmi i pukancami v bruchu sme sa šťastlivo vrátili domov.

             

            Mgr. Monika Varhaníková, Mgr. Monika Jokalová, Zuzana Kubrická

             

          • ČÍTALI SME SI

          •  

            V stredu 22.6.2022 sme sa zapojili do projektu Linky detskej istoty pod názvom Čítajme si. Je to čitateľský maratón, v ktorom sa do spoločného čítania knihy zapojí čo najviac žiakov. Naša škola prispela počtom 201. Veľmi nás potešilo, že sa pridal aj Nikita –náš spolužiak z Ukrajiny. Svoju účasť každý spečatil svojím podpisom na podpisovom plagáte, ktorý už visí na stene chodby našej školy a dostal knižnú záložku s telefónnym číslom na Linku detskej istoty.
            Veľká vďaka Emke a Timejke, ktoré čítanie koordinovali a Danovi, ktorý maratón odštartoval čítaním úryvku z prvej strany. Čítali sme si knihu Byť tak Bondom autorky Jany Pudlákovej.
            Jana Mattošová

          • ÚČELOVÉ CVIČENIE

          •  

            Dňa 16.6.2022 žiaci 1.stupňa absolvovali Didaktické hry v prírode a žiaci 2. stupňa Účelové cvičenie k OZO. Prvá časť bola teoretická zameraná na tri kategórie – zdravotná príprava, riešenie mimoriadnych udalostí,  pohyb a pobyt v prírode. Po absolvovaní teoretickej časti žiakov čakala praktická časť. Tento rok sme ju doplnili disciplínami, ktoré si pripravili šikovné pani asistentky – skákanie vo vreci, vedomostný test z topografie a zdravotnej prípravy, priraďovanie stôp ku zvieratám a určovanie stromov, hádzanie šišiek do vedier, skladanie puzzle obrázkov a postavenie veže z kameňov. Pri jednotlivých disciplínach nešlo len o vedomosti, kolektívnu spoluprácu ale aj o zábavu. Potom sme pokračovali v turistickej vychádzke smerom k priehrade Prusy. Nakoniec sme sa všetci spoločne a hlavne bez zranenia vrátili späť ku škole.

            Mgr. Miriam Poliačiková

          • Trendsetter - Kyberšikana

          • Stačí iba zopár slov, aby si viac nescvokol.... dobro zmeniť ťa vie... tieto slová a mnoho iných si dňa 20.6.2022 vypočuli naši žiaci II. stupňa počas multimediálneho programu Trendsetter. Čo je trendom dnešnej doby? Ako súčasné médiá vplývajú na mládež? Aké nástrahy v sebe ukrýva internet? O tomto všetkom nás oboznámili členovia skupiny LETart production a pomocou motivačných slov a hudby nám ukázali nástrahy médií, s ktorými sa dennodenne stretávame. Často krát si ani neuvedomujeme, čo môže spôsobiť napr. na prvý pohľad nevinná fotka v rukách tej nesprávnej osoby. Svojimi piesňami sa pokúsili žiakom ukázať dôležitosť medziľudských vzťahov a zmysel života. Spoločne sme si aj zaspievali a žiaci ich odmenili búrlivým potleskom.

            Mgr. Monika Jokalová  

          • HRAVO - ZDRAVO

          • HRAVO - ZDRAVO sa volal výchovný koncert pre žiakov I. stupňa.

            Bol to veselý a poučný program veľmi blízky detskému divákovi. LETart production v  spolupráci s O2 Športovou akadémiou Mateja Tótha pripravilo mnoho melodických pesničiek, ktoré sa milou a nenásilnou formou venujú zdravému životnému štýlu. Deti na projekcii videli množstvo video ukážok, ako na náš organizmus vplýva nezdravá strava, prečo treba povedať ÁNO pohybu. Moderátor koncertu a spevák skupiny Aya v jednej osobe  Boris Lettrich vysvetlil žiakom nebezpečný svet mobilov a počítačových hier, ktoré deti držia často ďaleko od reality. Skvelé tematické pesničky žiakov nenechali sedieť a radostný pohyb a tanec počas vystúpenia boli samozrejmosťou. Priamo na koncerte sme začali  správnu cestu pre zdravé telo so zdravou mysľou Smejúci sa

             

          • Výlet druhákov

          •  

            Prišli sme my z výletu, nezmokli sme, už sme tu...ozývalo sa autobusom, ktorý viezol našich druhákov z koncoročného výletu. Navštívili hrad Beckov a oboznámili sa s jeho históriou veľmi zaujímavým spôsobom. Strieľali z luku, ochutnávali koreniny, privoniavali a hádali podľa vône, z čoho sú parfumy vyrobené. Vyskúšali si, ako sa zabávali hradní páni v minulosti. Sprevádzal ich pán sprievodca, ktorý im medzi plnením jednotlivých disciplín rozprával o histórii hradu.

            Deťom sa výlet veľmi páčil. Vrátili sa mierne unavení, ale šťastní, že spoločne prežili pekné dopoludnie.       

            Mgr. Janečková

          • Riaditeľské voľno

          •  Riaditeľka školy  podľa §150 ods. 5 zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) udeľuje žiakom 8. – 9. ročníka riaditeľské voľno dňa 15.júna 2022 (streda) z organizačných dôvodov - účasť niekoľkých pedagogických zamestnancov  na  protestnom zhromaždení zamestnancov v školstve v Bratislave. Z tohto dôvodu nedokážeme personálne zabezpečiť vyučovanie vo všetkých triedach. Žiaci 1.-4. ročníka sa budú v tento deň vyučovať 4 vyučovacie hodiny a žiaci 5. – 7. ročníka sa vyučujú 5 hodín. Žiaci 8. a 9. ročníka budú automaticky odhlásení zo stravy. Žiakom, ktorí sú prihlásení na obed v školskej jedálni, sa v tento deň poskytne suchý obed. Školský klub je pre žiakov zabezpečený. Mgr. R. Gieciová 

          • Matematický klokan

          • Úlohy najväčšej medzinárodnej žiackej súťaže Matematický klokan rieši každoročne niekoľko miliónov žiakov v 85-tich krajinách po celej zemeguli. Na našej škole sa tento rok s klokanovskými úlohami popasovalo až 53 detí z prvého aj druhého stupňa. Najlepšie sa darilo žiakovi 7.A Jánovi Mackovi, ktorý vo svojej kategórii dosiahol percentil až 94,4%. Veľmi úspešní boli aj ďalší žiaci: Alžbeta Sečanská z 3.A (91,9%), Olívia Ďurinová z 1.A (89,5%), Zoja Adamovičová z 2.A (87,4%) a Paula Adameová z 1.A (85%). Všetkým zúčastneným žiakom gratulujeme a tešíme sa o rok.

          • Prehliadka hradu trochu netradične

          •  

            O tom, že  oboznámiť sa s históriou hradu Beckov sa dá aj netradične, sa presvedčili žiaci 5. a 6. ročníka, ktorí sa 6. júna vybrali na školský výlet na hrad Beckov. Celú „akciu“ viedla pani učiteľka Igazová. Prvou zastávkou bol park v obci Beckov, kde sa deti posilnili a odjedli čosi zo zásob pripravených na tento deň. Druhou zastávkou bol náučný chodník  a treťou  bola prehliadka samotného hradu. Po srdečnom privítaní sa na žiadosť pani sprievodkyne deti rozdelili do 4 skupín a každá skupina plnila inú úlohu.

            Prvá skupina začala lukostreľbou a dievčatá preukázali v tejto disciplíne pomerne veľkú zručnosť. Druhá skupina mala za úlohu so zavretými očami privoňať ku koreninám v nádobách a mali uhádnuť, aké korenie sa vo fľaštičke nachádza. Chlapci sa pomýlili iba raz- neuhádli sušený cesnak. Tretia skupina mala uplatniť svoju zručnosť pri veľkej stolovej hre (aj obyvatelia hradu sa radi zabávali), kedy pri nakláňaní veľkej hracej plochy do strán mali dostať loptičku do príslušnej jamky. Štvrtá skupina hádala vône (parfumy), ktoré rado používalo hradné panstvo. Boli na 100% úspešní. Poslednou zastávkou bola hradná kaplnka. Medzitým pani sprievodkyňa zábavnou formou oboznámila deti aj s históriou hradu a osudmi jeho obyvateľov.

            Deti sa veľmi aktívne zapájali do všetkých aktivít a neváhali klásť zvedavé otázky, pokiaľ ich niečo zaujalo. Prehliadku hradu zakončili, ako inak, návštevou predajne so suvenírmi, z ktorej vychádzali aj kušou či lukom.  

                                                                                             Mgr. D. Čačková, Mgr. D. Igazová

          • Riaditeľské voľno 3.A.

          • Počítali sme už dni, kedy budeme mať riaditeľské voľno. Vyslúžili sme si ho za 1.miesto v zbere papiera. Vytúžený deň sa blížil, no daždivý týždeň nám ho ohrozoval. Ale v piatok 10.6. dážď ako na objednávku ustal a pred obedom už sa na nás aj slniečko usmialo. Voľný deň sme začali hrami v CVČ – stolný tenis, šúľaná, X-box, stolný futbal. Odtiaľ viedli naše kroky k obľúbenej studenej pochúťke – na zmrzlinu. Osviežení sme sa prešli do predajne Dráčik , z ktorej každý odchádzal s novou hračkou. Zastavili sme sa pohrať sa na  neďalekom ihrisku Žihadielko.  Na záver si dva tímy zasúťažili v zábavnom kvíze. Víťazný tím získal kupóny na týždeň bez domácich úloh. V tej chvíli ostali niektoré očká trošku smutné, pretože víťazmi neboli všetci, ale verím, že príjemné zážitky z dnešného dňa sú oveľa intenzívnejšie. Jana Mattošová

          • MDD v parku

          • Tanečné vystúpenie klubákov na MDD v parku Naše deti trávia čas v školskom klube rôzne, kreslia, športujú,tvoria, zabávajú a vzdelávajú sa. No tanec chytil za srdcia dievčatá i chlapcov. Preto sme s radosťou prijali ponuku Centra voľného času a predviedli sa s dvomi tanečnými choreografiami na oslavách MDD v parku. Ako to deti zvládli,posúďte sami Bc. Richtárechová Jana

          • Voľby rodičov do rady školy

          •  

            Dňa 6.6.2022 sa uskutočnilo rodičovské združenie, počas ktorého sa uskutočnili voľby rodičov do rady školy.  Zvolení boli nasledovní rodičia: Ing. Katarína Zigiňová, Bc. Beáta Bezáková, Mgr. Zuzana Jurčíková Hlaváčová, Ing. Katarína Diková.

            Ustanovujúce zasadnutie rady školy sa uskutoční dňa 14.6.2022 o 15,00h v ZŠ Školská na 2. poschodí.