• Vianočné tvorivé dielne

          •  

            Nielen vianočná výzdoba, vianočné melódie, ktoré sa ozývajú zo školského rozhlasu, ale i škoricovo - medovníková vôňa a množstvo činností svedčia o tom, že Vianoce sa naozaj blížia. Deň 13.12. sa niesol v duchu kreativity, tvorby zaujímavých vianočných výrobkov, vďaka šikovným rukám našich žiakov. Žiaci 1.-5. ročníka využili príležitosť počas Vianočných tvorivých dielní a prišli si vlastnoručne vyzdobiť medovníčky, zhotoviť si vianočné ozdoby a pozdravy, ktoré si pre nich pripravili pani učiteľky. Deti si s radosťou svoje výrobky odnášali domov.

            Zuzana Kubrická

          • Vianočná pošta pre seniorov

          • Zima prichádza potichu, napriek tomu sa dotkne nášho srdca. Tak ako všetko čisté a krásne..... v nás i okolo nás. Aj v nás je to čisté a krásne. Preto sme sa aj tento rok, tak ako po minulé roky, zapojili do tohto projektu, kde naši žiaci vyrobili vianočné pozdravy pre seniorov v zariadeniach. Sme presvedčené, že pozdravy, ktoré vyrobili naši štvrtáci a druháci, prinesú úsmev na tvár, potešia oči, ovlažia dušu. Veď aj tie úplne obyčajné veci môžu priniesť neobyčajné zážitky.

             

            Tr. uč. Jamrichová a Hanková

          • Predškoláci u nás....

          • „Keď ma mama zababuší.....“.Takto sme začali naše opakované stretnutie s predškolákmi. Naučili sa zimnú básničku, vyrobili si pozdrav s vianočnou tématikou.

            Nechýbal ani klasický medovníček z papiera. Tomu uviazali šál, ozdobili kabát a dali mu stužku, aby si ho mohli zavesiť.

            Dokreslili pravú stranu obrázku, čo vôbec nebolo ľahké. Ale keďže predškoláci sú veľmi šikovní, popasovali sa aj s touto úlohou veľmi dobre.

            A aké by to boli vianočné dielničky, keby na nich nebolo zdobenie medovníkov?! To zaujalo asi najviac.

            Všetky výrobky si odložili do mikulášskych vrecúšok.

            Po dobre vykonanej práci sa občerstvili čajíkom s medovníkmi. Chutili o to viac, pretože boli vlastnoručne vyzdobené.

            Za snahu, trpezlivosť a peknú prácu si odniesli aj diplomy.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          •  

            Toto je otázka, na ktorú si žiaci našej školy odpovedajú už niekoľkýkrát. A odpoveď znie: „Naozaj veľa!“ Opäť sme sa zapojili do tejto krásnej akcie a prispeli svojou troškou k potešeniu a obdarovaniu našich starších spoluobčanov. Krabíc plných lásky bolo neúrekom, žiaci nosili niečo teplé, niečo sladké, niečo slané, niečo mäkké, niečo zo srdca... Spoločne sme vyzbierali množstvo krabíc a tašiek, ktoré sme symbolicky uložili pod vianočný stromček a potom odovzdali na zberné miesto v Mestskej knižnici Ľudovíta Štúra.

            Aj touto cestou sa chceme poďakovať  žiakom, rodičom a triednym pani učiteľkám za zozbieranie a prípravu krabíc  na odovzdanie a pevne veríme, že spestria našim starším deň a potešia ich srdiečka.

            Mgr. Monika Jokalová, Mgr. Miriam Poliačiková a žiacka školská rada

          • Pustili sme sa do ČÍTANIA S OSMIJANKOM

          •  

               Žiaci 4.A sa prihlásili do celoslovenskej čitateľskej súťaže Čítame s Osmijankom. Čaká ich osem úloh – kapsičiek, na splnenie ktorých čaká známy kamarát detí – Osmijanko. Úspešne sa už popasovali s prvou. Vymýšľali ďalšiu príhodu, ktorú mohli prežiť žabky z príbehu talianskej spisovateľky Angely Nanettiovej Priatelia dažďa na svojej strastiplnej ceste za vytúženou vodou. 
               Súčasťou tejto kapsičky bolo aj vytvorenie špeciálneho pexesa s obrázkami živočíchov, ktoré žijú vo vode alebo pri vode. Párové kartičky doplnili informáciami o vybraných živočíchoch. Pexeso si spolu aj zahrali.
                Štvrtáci pri plnení tejto úlohy prejavili tvorivosť, zapojili fantáziu, zabavili sa, no i poučili.
               Veľa chuti do plnenia ďalších úloh!
                                                                                         Jana Mattošová

             

          • DOD v SOŠ Strojníckej

          •  

            Dňa 7.12.2022 žiaci 8. a 9. ročníka navštívili Deň otvorených dverí v SOŠ Strojníckej v Bánovciach nad Bebravou. Ujali sa nás naši bývali žiaci, ktorí nás počas návštevy sprevádzali. Pozreli sme si priestory školy, jednotlivé učebne a dozvedeli sa informácie o jednotlivých odboroch.

            Ďakujeme za pozvanie.

            Mgr. Miriam Poliačiková, Mgr. Monika Varhaníková

          • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

          •  

            Dňa 7. decembra 2022 sme pre rodičov, žiakov 8. a 9. ročníka pripravili rodičovské združenie so zástupcami SŠ. RZ prebiehalo formou work-shopu v našej jedálni. Každá škola mala pridelený stôl, kde sa rodičia a žiaci mohli informovať a pýtať sa, čo ich zaujíma ohľadne odborov a prijímačiek na SŠ. Ďakujeme všetkým školám, ktoré prijali naše pozvanie a prišli s ponukou svojich odborov a možno aspoň trochu pomohli našim žiakom pri rozhodovaní – KAM NA STREDNÚ ŠKOLU.

            Naše pozvanie prijalo 12 škôl: z Bánoviec nad Bebravou, Partizánskeho, Topoľčian a Trenčína.

            Ďakujeme aj rodičom a žiakom, ktorí si našli čas, využili šancu a prišli sa informovať o možnosti štúdia na vysnívanej strednej škole. Dúfam, že naša snaha zorganizovať rodičovské združenie nebola nakoniec márna.

            Všetkým ochotným kolegyniam ďakujem za pomoc pri organizácii RZ.

            Mgr. Miriam Poliačiková

          • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

          •  

            Pozývame Vás na RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE - rodičov, žiakov 8. a 9. ročníka
            a zástupcov stredných škôl, ktoré sa uskutoční dňa: 7. decembra 2022, v jedálni ZŠ
            Školská o 15:30 hod.
            RZ bude prebiehať formou work-shopu v našej jedálni. Každá škola bude mať
            pridelený stôl, kde sa rodičia a žiaci môžu prísť informovať a pýtať sa, čo ich bude
            zaujímať.
            Tešíme sa na stretnutie...
            Mgr. Miriam Poliačiková

          • Starostlivosť o zúbky

          • Ak sa dobré zvyky a postoje v starostlivosti o ústnu dutinu rozvíjajú v skorom veku, dieťa si zvyčajne osvojí obyčaje na celý život. Z tohto dôvodu  6. 12. 2022 okrem Mikuláša navštívila prvákov a druhákov pracovníčka RÚVZ z Trenčína. S deťmi sa porozprávala o tom, koľko majú zúbkov, ako sa volajú a akú úlohu majú. Počas prezentácie na interaktívnej tabuli deti videli z čoho sa zub skladá a čo spôsobuje zubný povlak pri vzniku zubného kazu. Názorne im na veľkom modeli ukázala správnu techniku čistenia zúbkov, čo si mohli deti aj prakticky vyskúšať. Získané informácie o správnej výžive, o potravinách, ktoré škodia zubom a ktoré prospievajú si overovali pri riešení úloh v pracovných listoch a pri práci v skupinách. 

            Aj takýmito aktivitami sa snažíme prispieť k podpore zdravia ústnej dutiny našich detí.

            M. Šišmišová

        • Prišiel Mikuláš...
          • Prišiel Mikuláš...

          •  

            V utorok 6.12. zavítal Mikuláš, anjel a čert medzi žiakov 1. stupňa. Niektorých čert riadne vystrašil, pretože vbehol do tried s riadnym hrmotom. Mikuláš a anjelik obdaril deti sladkosťami, Za sladkú nádielku sa  poďakovali pesničkami a básničkami. Všetci sľúbili, že budú poslúchať, aby si mohli na Vianoce nájsť pod stromčekom veľa darčekov.

          • Hravo, zdravo

          • Každý rok sa v priestoroch našej školy organizuje projekt preventívnych aktivít z transferov mesta. Cieľom tohtoročného projektu bolo, aby si žiaci hravým spôsobom uvedomili, aký dôležitý je pohyb, zdravý životný štýl a zodpovedné správanie. Projekt pod názvom Hravo zdravo prilákal žiakov tretieho, štvrtého, piateho, šiesteho a siedmeho ročníka. Každý ročník mal dve družstvá po päť súťažiacich. Súťažilo sa vo viacerých disciplínach vo veľkej a malej telocvični našej školy. Pri realizácii projektu pomáhali pani učiteľka Varhaníková, Poliačiková, Magdolenová, Igazová, Čačková. Veľkou pomocou boli aj naše pôvabné dievčatá Ema, Karin, Nikola, Nella, Laura, Sára, Sofia, Karmen a šikovní chlapci Dávid a Marko. 

            Žiaci ukázali svoju zručnosť pri jazde na kolobežke pomedzi kužele, prechádzali lanom vymedzenú dráhu, ukázali svoje vedomosti pri riešení testu z dopravnej výchovy, rozoznávaní dopravných značiek. Poskytli pomoc pri otvorenej zlomenine dolnej končatiny, vypracovali test, ukázali starostlivosť o raneného. Aj sa degustovalo. Žiaci sa pokúsili chuťou a vôňou rozoznať bylinkové čaje, k bylinkám si mohli i privoňať. Pripravené druhy ovocia a zeleniny so zaviazanými očami rozoznávali hmatom, čuchom i chuťou. 

            Najlepšie družstvá žiakov boli odmenené sladkou medailou a diplomom. Určili sa prvé tri miesta. Na prvom mieste skončilo družstvo 4.A triedy, na druhom chlapci zo 7.A triedy a na treťom mieste dievčatá z 5.A. Všetci žiaci dostali balíčky so sladkou odmenou.

            Cieľom projektu bolo tiež prispieť k tomu, aby sa žiaci cítili dobre, spolu sa zabavili, povzbudzovali, čo sa určite podarilo. 

             

            Mgr. Monika Varhaníková

             

        • ČERVENÁ STUŽKA
          • ČERVENÁ STUŽKA

          •  

            Počas 1.decembra – medzinárodného dňa HIV a AIDS, si ľudia z celého sveta pripínajú červenú stužku. Dávajú tým najavo, že sa zaujímajú o danú tému. Červená stužka sa pripája k slovám a skutkom, ktoré dokážu skutočne niečo zmeniť.

            Prvou tvárou červenej stužky je STAROSTLIVOSŤ a ZÁUJEM. Červenú stužku nosí stále viac a viac ľudí, aby prejavili svoj záujem o HIV a AIDS – o tých, ktorí žijú s HIV, ktorí sú chorí, ktorí zomreli. Zároveň tým prejavujú záujem aj o tých, ktorí sa starajú a pomáhajú priamo ovplyvňovať šírenie a dopad ochorenia na ľudské životy.

            Druhá tvár červenej stužky v sebe skrýva NÁDEJ. Červená stužka je symbolom nádeje, že hľadanie vakcíny a hľadanie liečby k zastaveniu utrpenia sú úspešné a že zlepšia kvalitu života ľudí žijúcich s vírusom.

            Treťou tvárou červenej stužky je PODPORA. Symbolizuje podporu pre tých, ktorí žijú s HIV. Červená stužka je symbolom podpory ďalšieho vzdelávania pre tých, ktorí nie sú infikovaní HIV.

            Tejto téme sme sa venovali aj my v spolupráci s našou Žiackou radou.

            Do projektu ČERVENÁ STUŽKA sa zapojila aj naša škola:  reláciou v školskom rozhlase, rozdaním plagátov do všetkých tried, aby sa o danej téme mohli v rámci triednickej hodiny porozprávať. Pokračovali sme zhotovením nástenky k danej téme HIV a AIDS, spoločne sme vytvorili živú červenú stužku. Cez veľkú prestávku si žiaci i učitelia mohli prísť po stužku, ktorú nosili počas celého dňa. Žiacka rada sa presunula na námestie, kde šírila osvetu nielen projektu, ale aj ochoreniu AIDS - ľuďom rozdávali letáčiky a pripínali červené stužky.

            Veľmi pekne ďakujeme všetkým žiakom Žiackej rady za aktívnu pomoc pri realizácii projektu...

            Mgr. Miriam Poliačiková, Mgr. Monika Jokalová

             

          • Školské kolo geografickej olympiády

          •  

            Dňa 23.11. 2022 sa konalo školské kolo geografickej olympiády on-line formou. Žiaci súťažili v škole v troch kategóriách.  V školskom kole sa rozhodlo vyskúšať si svoje vedomosti a zručnosti celkom 25 žiakov, z nich bolo 21 úspešných riešiteľov. Najviac sa darilo týmto žiakom:

            Kategória F:

            1. miesto – Dávid Lacko, 9.A
            2. miesto – Sebastián Podoba, 9.A
            3. miesto – Laura Jarolínová, 9.A

            Kategória E:

            1. miesto – Alex Mokrý, 6.A
            2. miesto – Lívia Šuchterová, 7.A
            3. miesto – Samuel  Šimun, 7.A

            Kategória G:

            1. miesto – Polina Korostilenko, 5.A
            2. miesto – Dominik Bezák , 5.A
            3. miesto – Erik Valér Hrnko, 5.A

            Títo žiaci postupujú do okresného kola. Všetkým úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a najúspešnejším prajeme veľa úspechov v ďalšom postupovom kole

             Ing. Mgr. Anna Sekáčová

          • Predškoláci z MŠ Severka v telocvični

          •  

            Aj v mesiaci november sme na našej škole privítali predškolákov z MŠ Severka. Tentoraz si to namierili do telocvične, kde ich čakali zábavné športové aktivity.  Deti rozvíjali manipulačné zručnosti pri hrách s loptami a rýchlosť v súťažiach vo dvojiciach. Svoju šikovnosť a obratnosť využili pri cvičeniach na lavičkách a žinenkách. Pri zvládnutí cvikov im pomáhali ich veľkí kamaráti- naši deviataci. Za výborné športové výkony si odniesli sladkú odmenu a diplom. Pre nás bol odmenou ich smiech a radosť z pohybu.

            Mgr. Magdolenová R.

          • OKRESNÉ KOLO TECHNICKEJ OLYMPIÁDY

          •  

            Popis: C:\Users\Spravca\Desktop\1\316653217_834258417901373_1999275036670081093_n.jpg

            24. 11. naša škola privítala účastníkov 13. ročníka okresného kola Technickej olympiády zo šiestich škôl nášho okresu. Súťaž prebiehala v dvoch kategóriach, v kategórii A súťažili žiaci 8. a 9. ročníka ako dvojica, v kategórii B jednotlivci z 5. – 7. ročníka. Našu školu v kategórii A reprezentovali žiaci 8.A triedy Maroš Valach a Andrej Špánik a v kategórii B  Lívia Šuchterová zo 7.A triedy. Po vypracovaní testu z rôznych oblastí techniky sa súťažiaci presunuli do školskej dielne, kde si zmerali sily v praktických zručnostiach. Veľmi sa tešíme tomu, že sa naši žiaci nenechali zahanbiť v silnej konkurencii. Livka sa stala úspešnou riešiteľkou okresného kola. Nášmu súťažnému trojlístku ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a želáme veľa tvorivých nápadov.

            Mgr. Daniela Igazová

          • Modely hradov

          • Chcete sa potulovať po slovenských hradoch a nemáte na to čas? Na druhom poschodí našej školy viacero z nich máme. Ako je to možné?

            Na hodine Náš región sme sa učili o hradoch a zámkoch. Veľa sme sa o nich rozprávali, pozerali sme si obrázky hradov v knihe, ktorú nám priniesla pani učiteľka Jokalová. Každý z nás si vybral nejaký hrad a urobili sme jeho model, maketu. Pani učiteľka nám prácu uľahčila tým, že nám obrázky hradov vytlačila,  povedala nám ako a z čoho môžeme hrady urobiť. Našou úlohou bolo tieto modely hradov zostrojiť. Nebola to sice ľahká robota, ale zvládli sme to, za čo sme si zaslúžili veľkeeee jednotky. Ako materiál nám poslúžil kartón, papier, sadra, plastelína, polystyrén... Každý hrad je krásny a niečím výnimočný. Či sa nám Oravský, Trenčiansky, Bratislavský, Čachtický, Hrušovský, Lietavský hrad, či hrad Beckov podarili, posúďte sami.

             

            Žiaci a žiačky zo 6.A

          • Angličtina tvorivo

          •  

            Na hodine anglického jazyka sme tentokrát vymenili učebnice a pracovné zošity za farebný papier, nožnice a lepidlo. Štvrtáci totiž vyrábali kvietky pre svoje milované mamičky. A to všetko podľa pokynov pani učiteľky po anglicky, samozrejme. Svoj výtvor si žiaci zobrali domov, aby maminy potešili. Takáto kreatívna práca sa žiakom veľmi páčila a tešia sa na ďalšiu tvorbu na hodinách angličtiny.

             

            Mgr. Monika Varhaníková

          • Školské kolo olympiády z anglického jazyka

          • V tomto týždni sa v našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády z anglického jazyka. Každoročne má olympiáda dve časti, písomnú a ústnu. V pondelok 21.11. prebehla písomná časť, o ktorú prejavilo záujem naozaj veľa žiakov. Tí najúspešnejší postúpili do ústnej časti v utorok 22.11. 

            Žiaci boli po oba dni rozdelení do dvoch kategórií. Pre šiestakov a siedmakov bola určená kategória 1A, pre ôsmakov a deviatakov 1B. Žiaci dosiahli veľmi dobré výsledky. V kategórii 1B boli rozdiely medzi jednotlivými umiestneniami veľmi tesné. 

            Výsledky kat. 1A:

            1. miesto     Lívia Šuchterová, 7.A

            2. miesto     Nella Kurucová, 7.A

            3. miesto     Tomáš Paštrnák, 6.A

            V kat. 1B boli udelené dve druhé miesta.

            1. miesto     Laura Jarolínová, 9.A

            2. miesto     Valentína Krnáčová, 9.A

            2. miesto     Sebastián Podoba, 9.A

            3. miesto     Dávid Šuchter, 9.A

            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť, teší nás ich záujem o angličtinu, gratulujeme umiestneným. V okresnom kole anglickej olympiády budú našu školu 19.1.2023 reprezentovať víťazky, Lívia Šuchterová a Laura Jarolínová. Prajeme im veľa šťastia a úspechov.

            Mgr. Monika Varhaníková

            Mgr. Jana Mattošová